RÅD & TIPS

Innan ni säljer en produkt, finns det vissa saker som ni borde tänka över. Vi rekommenderar alla våra kunder att läsa igenom detta.

1. Vad är målet med försäljningen?

Att ha ett fast och tydligt mål för försäljarna underlättar nästan alltid. Bestäm er redan innan ni påbörjar försäljningen vad pengarna ska användas till. Det gör att säljarna får något och se fram emot!

 

 

2. Planera insamlingen!

Bestäm er redan innan ni påbörjar insamlingen för vart ni vill åka eller göra. På så sätt är det lätt att ta reda på hur mycket pengar som kommer att behövas. Om ni behöver 25 000 kronor till en klassresa och samlar in dom under 4 terminer kommer det med all säkerhet att gå väldigt smidigt. Men om ni ska få ihop alla pengar under en termin finns det stor risk att motivationen sjunker och resan rinner ut i sanden. Bestäm er för 4 produkter som ni vill sälja under de kommande 2 åren och håll fast vid det. På så sätt är alla i gruppen inställda på vad som ska göras och hinner förbereda sig ordentligt!

3. Vad ska vi sälja?

ProdukterDet kan vara svårt att veta vad man ska sälja. Vi väljer våra produkter omsorgsfullt efter två huvudkriterier. Det första är säsongsprodukter t ex julkort, saffran och julblommor till jul och påskkort till påsk. Det här är saker som väldigt många kommer att köpa i alla fall och om dem samtidigt kan hjälpa er på vägen så är många människor glada att göra det. Men glöm inte att det är viktigt att vara ute i god tid så dom inte hinner köpa det i butiken.

Det andra kriteriet är saker som människor alltid har och behöver. Här har vi provat att erbjuda flera produkter men det som har fungerat allra bäst är strumpor. Eller som en av våra tidigare kunder uttryckte det: – Jag menar, strumpor har ju alla!

4. Vart ska vi sälja?

Börja i er närmaste krets och jobba er utåt. Föräldrar, far och mor föräldrar, släktingar, grannar, föräldrars vänner och så vidare. Människor som är glada att hjälpa er på vägen och samtidigt få nånting för det. Be era föräldrar ta med beställningslistor till jobbet och lägga dem i fikarummet. Ni kommer bli förvånade vilket bra resultat det ger.

Om ni behöver få ihop mycket pengar kanske det inte räcker till utan ni måste försöka er på att sälja produkterna “ute på fältet”. I stället för att söka upp kunderna, låt dom hitta er. Det gör ni lättast genom att sälja på platser där det samlas mycket människor. Till exempel vid tunnelbaneutgångar och bussstationer i rusningstid. Ett bra tips kan vara att göra en skylt så att ni syns. Om det är möjligt se till att informera om att ni säljer produkten för att samla in pengar till ett särskilt ändamål.

Andra bra platser kan vara basarer, marknader och centrum. Om det kommer att vara några större evenemang, som cirkus, idrottstävlingar eller andra arrangemang på orten kan det vara smart att planera in försäljningen just då. Med mycket folk i rörelse går det lätt att sälja.

Knacka dörr kan fungera bra, då gäller det att vara ute i rätt tid med en säsongsprodukt, till exempel saffran precis innan det är dags för att baka lussebullar. Om ni säljer via dörrknackning finns det några saker att tänka på, men viktigast av allt är att alltid ha med sig en kompis att sälja med. Knacka inte dörr själv!

Presentera er artigt genom att berätta vilka ni är och varför ni säljer. Träna gärna lite med er säljkompis så att ni presenterar er själva och produkten på ett smidigt sätt. Att sälja är en konst men vissa grundläggande knep finns. Lär er lite om produkten som ni säljer så ni kan svara på kundens frågor. Det är viktigt att känna till det ni säljer därför är det bra att läsa på om dem produkter ni ska sälja i våra produktblad.

Har ni fler frågor eller behöver fler tips och råd kan ni kontakta oss på telefon 0708-88 35 59  eller på e-post [email protected]

Vi på Skolkassan.se önskar er lycka till!